Hoe afhankelijk ben jij van de liefde binnen een relatie?

rose-1642970_640

5 stappen naar zelfliefde…

Wanneer je liefde binnen een relatie voelt is dat wat jij verstaat onder liefde alleen wat jij kunt voelen. Jij weet dat de ander ook van jou houdt. Alleen zal je nooit weten hoe dat precies voor de ander voelt, want alleen jij kunt voelen wat jij voelt en vice versa. Het voelen van liefde, het gevoel van je geborgen voelen binnen een relatie is precies waar je naar verlangde. Je krijgt alle aandacht en hierdoor voel je je echt wat waard!  In een relatie voel je je compleet! Je bent verliefd…dat is op zich heel mooi, maar niet wanneer dit omslaat in afhankelijkheid. Het kan zijn dat je, zonder dat je het in de gaten hebt, afhankelijk bent geworden van je partner. Het voelen van liefde in jou maakt plaats voor het idee dat een relatie zomaar om welke reden dan ook kan stoppen. Wanneer de eerste verliefdheden voorbij zijn, je weer in een ander ritme komt en elkaar langer kent dan nemen vaak de complimenten af. Terwijl je juist die bevestiging zo nodig hebt! De bevestiging dat je goed genoeg bent! Je angst om verlaten te worden neemt het van je over en voedt de gedachte in jou van het niet goed genoeg te zijn. Verder doe je keihard je best om het de ander naar de zin te maken en te voldoen aan wat de ander van je vraagt. En je gaat harder werken en de ander hangt (soms onbewust) meer naar achter. Er is namelijk een onuitgesproken rolverdeling ontstaan. Jij bent het die het hardst loopt in de relatie en de ander laat het gebeuren en laat zich graag verzorgen! Je hoopt zo met al het lief doen en aanpassen op de bemoedigende en geruststellende woorden, maar die blijven uit en je voelt de onzekerheid toenemen.  Je gedraagt je daarmee zoals de ander dit van je wenst of waarvan  je denkt dat de ander dit zo wenst. Dit doe je omdat je bang bent om verlaten te worden. Telkens weer pas je je steeds aan en cijfer je jezelf compleet weg, het gevoel van zelf waardigheid is weg. Je krijgt niet meer de voeding zoals dat in aanvang wel was en je voelt je afgewezen door de ander.  Je voelt je verlaten, maar jij bent het die jezelf heeft verlaten! De echte afwijzing is niet van de ander maar dat wat jij jezelf aandoet. Overtuigingen van niet goed genoeg zijn is wat jij jezelf wijsmaakt en denkt te geloven dat dat ook echt zo is. Best bizar; je bent bang voor de afwijzing van de ander, bang om verlaten te worden, maar eigenlijk doe je dit dus zelf! Jij bent het die jezelf laat weten en doet geloven niet goed genoeg te zijn… De verbinding binnen een relatie is niet meer voelbaar, je wilt het wel, maar het lukt je niet, want je kunt de verbinding met jezelf niet meer voelen. Je bent eigenlijk ook niet met de ander bezig, maar constant met het idee dat de ander je niet goed vindt. Je bent het vertrouwen kwijt, je voelt niet meer dat gevoel wat je als liefde ervaarde toen het allemaal nog zo pril was tussen jullie. Wanneer dit iets is wat jij bij jezelf of een ander kent, dan zijn dit de 5 stappen naar zelfliefde:  
  1. Leer weer te verbinden met jezelf- voel dat je er bent en maak contact met je fysieke door je te richten op je ademhaling. Voel je lichaam! Een liefdevolle zelfmassage werkt heel goed :-).
 
  1. Focus op de liefde- Dat doe je door het gevoel van liefde, zoals alleen jij dat kunt voelen, weer op te roepen en daarop te focussen. Het is deze liefde die je voelt en kent wanneer je verliefd bent.
 
  1. Laat de liefde in jezelf weer stromen- Het gaat om jouw gevoel. Richt je dan niet op het verhaal (de ander die dit in jouw beleving bij je losmaakte) maar puur op dat gevoel van liefde aanwezig in jou. Je kunt nu deze liefde via je hoofd en je hele verder lichaam laten stromen.
 
  1. Ben mild naar jezelf- Indien jouw negatieve gedachten je willen domineren, doorzie wat er dan in jou gaande is en ben trouw aan jezelf. Volg niet je gedachten, maar blijf jezelf voeden met liefde…
 
  1. Ben NU in liefde– Wanneer je alle 4 stappen hebt gevolgd, ben je in het NU en één met de bron van liefde aanwezig in jou.
  Liefde kent geen veroordelingen, wanneer jij in zelfliefde bent is er vertrouwen en ben je onafhankelijk! Dat betekent in een relatie dat er toegang is er om werkelijk van elkaar in openheid te leren en te groeien. Zonder de angst om verlaten te worden bewaak je je grenzen en geef je ze op liefdevolle wijze aan. Je weet het weer:) “Jouw grote liefde is altijd in je leven; jij samen met jezelf”. Wil jij leren hoe je jezélf nog gelukkiger kunt maken? Én inzicht krijgt in jouw hooggevoeligheid? Dan heb ik iets voor je:De gratis e-books 'De vijf vragen naar meer levensgeluk' en 'Inzicht in HSP'