Mediteren versus affirmeren

Bog-pics

Meditatie lijkt wel een hype

Je wordt op dit moment veel beïnvloedt met het idee dat je ‘moet’ mediteren om tot rust te komen. Veel van mijn klanten laten mij weten dat ze het idee hebben dat wanneer ze elke dag mediteren dit zou helpen om tot rust te komen. Alleen wordt het mediteren dan iets wat je ‘moet’ doen. En dan gaat het volledig zijn doel voorbij. Het wordt ineens een worsteling met je agenda. En je zou dit moeten inplannen net zoals je al zoveel van jezelf moet doen. Alsof je een sportafspraak met jezelf inplant. En vaak wanneer je dan mediteert, ben je volledig in je hoofd en is de kans dat je wegdrijf in al je gedachten groot.

Doordat je hoofd overuren maakt en veel loze gedachten produceert groeit het verlangen, die gedachte naar rust…

Het is niet voor niks dat we juist nu in deze tijd, waarin we door veel chaos heen gaan, verlangen naar rust. En thuis willen zijn, dicht bij onze ware zelf. Hierdoor is er zoveel aanbod in het belang van mediteren. We worden zoveel blootgesteld aan gedachten. Het zijn je eigen gedachten die getriggerd worden door de buitenwereld. Dit haalt jou weg bij je consistente natuur. Wanneer je niet goed weet wat mediteren werkelijk omvat, blijf je vast zitten in je gedachtengoed.

Mediteren is een methode

Een dokter schrijft je een recept voor wanneer je hoofdpijn hebt. Een meditatie kan je ontdoen van hoofdpijn. Meditatie is een hulpmiddel, een methode om in een bewuste staat te komen. Mediteren doe je in het moment en plan je dus niet in het voorruit. Je neemt toch ook geen pilletje tegen hoofdpijn als je geen hoofdpijn hebt. Meditatie gaat voorbij je denken en brengt je dichter in contact met de bron. Jezelf! En dat is wat we in feite allemaal wensen. Wanneer je in contact bent met jezelf ben je verbonden met jouw natuur. Dat geeft  rust, ruimte tot inzichten, ingevingen en een dieper weten. Mediteren is hiermee een methode om dicht bij jezelf te zijn. In feite kun je de hele dag in een meditatieve staat zijn. Geen hoofdpijn en geen belemmerende gedachten. Gewoon het moment ervaren. Maar wel bewust! Klaar om elk ingeving met open ogen te ontvangen;)

Affirmaties komen voort uit onze gedachten

In mijn blog: “Hoe een positieve mindset leidt tot spiritueel bewust ondernemerschap” vertel ik onder meer hoeveel gedachten we als mens maken. Het produceren van gedachten is een eigenschap van ons mens zijn. En heeft zeker ook veel voordelen! Zonder gedachten zijn we niet in staat om ons leven te transformeren. Via onze meditatieve staat komen we tot onze ingevingen en staan we nauw in contact met onszelf en onze intuïtie. Maar als we daar geen gedachten bij maken leidt het nergens toe. We hebben dus onze gedachten nodig om te transformeren, zodat we ons leven op een fijne manier kunnen creëren. De kracht van gedachten, een positieve mindset helpt om ons hierbij!

Conclusie: mediteren versus affirmeren

In tegenstelling tot mediteren, gebruik je met affirmeren juist je gedachtenkracht om tot positieve resultaten te komen. In dezelfde flow zoals dit al in je mind gaande is. Wanneer de positieve woorden in een ritme/flow steeds regelmatiger bij je binnenkomen doe je in feite nog steeds hetzelfde, precies zoals je dit kent. Je maakt veel gedachten, maar je transformeert je belemmerde gedachten bewust naar positieve gedachten. Een positieve mindset. En het zijn deze gedachten die bijdragen om in de uiterlijke wereld jouw mooiste droom te creëren. Terwijl je met mediteren vooral bezig bent met je binnenwereld. Je geeft je gedachten geen aandacht, waardoor je toegang hebt tot je intuïtie en dichter bij jezelf bent. En zo zie je, het een kan niet zonder het ander! Het is dus niet mediteren versus affirmeren, maar mediteren én affirmeren.

Succes!

Esther

PS: Wil jij leren hoe je jezélf nog gelukkiger kunt maken?

Dan heb ik iets voor je:Mijn gratis e-books 'De vijf vragen naar meer levensgeluk' en 'Inzicht in HSP'