Omgaan met depressie en burn-out

burn-out

Omgaan met depressie en burn-out: wat is de oorzaak?

Je hoort het steeds vaker: mensen met een depressie of een burn-out. Misschien worstel je er zelf mee op dit moment. Maar wat is dan de oorzaak van een depressie of burn-out? En hoe moet je ermee omgaan? Hoe herstel je? Een heel belangrijk aspect hiervan is leren om weer in contact te komen met je gevoel.

Gevoelens bij een depressie of een burn-out

Bij een depressie of een burn-out heb je weinig of geen energie, je voelt je somber en waardeloos en je hebt nergens zin in. Je concentratie is niet goed, je hebt slaapproblemen en je bent de grip op je leven kwijt. De symptomen van een burn-out en een depressie lijken erg op elkaar. Toch is er wel een onderscheid. Een depressie is een stemmingsstoornis. Je voelt je compleet lusteloos en wilt niks meer. Bij een burn-out voel je je uitgeblust en wíl je wel van alles, maar krijg je het niet meer voor elkaar.

Oorzaak van burn-out of depressie

De oorzaak van een depressie of een burn-out heeft vaak te maken met je ego, die stem in je hoofd die jou van alles wijsmaakt. Je wordt niet geboren met die stem. Hij ontstaat mede door je omgeving, die je steeds weer vertelt aan welk ‘plaatje’ je moet voldoen. Je ego speelt daarop in en vertelt je hoe je dat moet doen en hoe je de wereld om je heen in harmonie houdt. Zo commandeert je ego jou dag en nacht. De kracht van je ego is enorm. Soms is dat heel nuttig, maar hij kan je ook op een heel listige manier bespelen. En doordat jij zo naar je ego luistert, leer je af om te voelen. Je onderdrukt jezelf en je gevoelens, waardoor er allemaal negatieve emoties ontstaan. En dan? Dan beland je in een depressie of burn-out. Dit is dus iets wat je zelf onbewust doet doordat je ego je zo beïnvloedt. En dat terwijl we er eigenlijk allemaal naar verlangen om gelukkig en vrij te zijn. Je ego zegt steeds tegen jou dat je door moet gaan, dat je alles goed moet doen, dat je lief, leuk en aardig moet zijn. Je ‘moet’ steeds van alles. Soms helpt deze strategie je. Het beschermt je tegen pijn. Maar op een gegeven ben je vergeten hoe je kunt voelen. En dat laat je lichaam niet ongemerkt voorbij gaan. Het gevolg: geen energie, negatieve gedachten en alle andere symptomen die bij een depressie of een burn-out horen. Je lichaam laat jou dus feilloos weten hoe je ervoor staat. Een depressie of burn-out is een wake-up-call. Je moet het anders doen. Je moet ontspannen, mediteren en leuke dingen doen. Je moet tijd maken voor jezelf. En voor je het weet, ben je wéér bezig met ‘moeten’. Zo word je wéér gecommandeerd en kom je nooit uit die vicieuze cirkel.

Omgaan met depressie of burn-out: hoe dan wel?

Zodra je de oorzaak kent, kun je aan de slag met herstel en leren hoe je moet omgaan met je depressie of burn-out. De eerste stap is erkennen dat je ego die enorme invloed op je heeft en dat jij gewillig naar je ego luistert. Zodra die bewustwording er is, ben je al een heel eind op weg naar herstel. Na die bewustwording is het zaak om je ego op een positieve manier in te zetten. Gebruik die enorme kracht ten goede. Het belangrijkste is dat je weer in contact komt met je gevoel. Vervolgens gebruik je je ego om gehoor te geven aan je gevoel. Zo is het mogelijk om helemaal jezelf te zijn, zonder te oordelen. Want door naar je gevoel te luisteren, onderdruk je jezelf niet langer. Zodra jij je ego en je gevoel samen inzet, ontstaat er iets moois. Je ware natuur manifesteert zich in jou waardoor je het gevoel krijgt dat je leeft, in plaats van dat je overleeft. Je voelt je blij, simpelweg omdat je bent en omdat je vóélt dat je bent. Je bent in verbinding met jezelf en er is harmonie omdat jij en je ego samenwerken. Je ego commandeert je niet langer, maar geeft je positieve instructies op jouw weg naar vrijheid en geluk. En dan doe je niet gelukkig, dan ben je ook daadwerkelijk gelukkig. Wil je weten hoe je in contact komt met je gevoel? Lees dan mijn blog ‘Gelukkig zijn: 5 stappen om je intuïtie te ontwikkelen’. Of vraag mijn gratis e-books aan: inzicht in HSP en de 5 stappen naar meer levensgeluk