Esther Stevens - Spiritueel Coach 06-15094051

5 stappen naar meer plezier in je werk

Met meer plezier doen wat je leuk vindt, en daar bovendien succesvol in zijn. Dat zijn mijn voorwaarden voor zelfvoorzienigheid in deze maatschappij. Niet meer nadenken over wat je niet hebt, maar kijken naar wat er wel is.

Met deze ingrediënten leef ik bewust en mindful mijn leven.

Mindful een afgeleide van mindfulness: een eeuwenoude techniek uit het boeddhisme en inmiddels overgewaaid naar ons Westen. De techniek staat voor bewustzijn in de meest letterlijke zin van het woord.

Mindfulness heeft zich inmiddels ook wetenschappelijk bewezen. Mindfulness laat zien dat de stress vermindert wanneer je je aandacht ergens volledig op richt.

Persoonlijke missie

Mijn persoonlijke missie is uiteindelijk een missie geworden met een maatschappelijk belang. Ik heb zelf ervaren hoe het is om over al mijn grenzen heen te gaan. Ik had namelijk het idee dat ik moest voldoen aan alle verwachtingen die de maatschappij aan mij stelde. Hierdoor ben ik in eens burn-out geraakt.

Een pijnlijke ervaring, maar tevens een wake-up call. Ik ging bewuster leven. Ik leerde te leven in verbinding en alleen nog maar mijn hart te volgen.

Over de streep

Ik keek eens naar RTL Late Night toen Humberto Tan dit nog presenteerde.  Ik werd geraakt door de openhartigheid van de gasten aanwezig in zijn show. De aanzet was het programma Over de streep, een programma dat Angela Schijf zou gaan presenteren om pestgedrag op de werkvloer te reduceren. Over de streep is een bestaande methode die is overgewaaid uit Amerika. De methode is in eerste instantie bedoeld om pestgedrag onder kinderen te reduceren en kinderen te leren om naar elkaar te luisteren en niet te oordelen.

Iedere gast werd gevraagd om de zin af te maken: “als je echt zou weten hoe ik mij voel, dan…” Wat mij erg intrigeerde was dat elke gast bereid was om eerlijk en open antwoord te geven op deze vraag.

Wanneer ik mijzelf voor mijn burn-out deze vraag had gesteld had het wellicht helemaal niet zover hoeven te komen. Het gesprek met jezelf aangaan, niet bang zijn om te delen hoe je je voelt, weten dat we allemaal mens zijn en te maken hebben met onze uitdagingen, het zijn allemaal dingen waardoor ik mij realiseerde dat ik alles kan bereiken wat ik maar zou willen.

Meer plezier in je werk

Mijn missie is mensen helpen en inspireren. Mensen coachen op zelfinzicht en innerlijke mogelijkheden. Ik ben vaak gevallen, maar heb geleerd om ook weer zelf te staan. Nu is er balans, ik geniet van het werk wat ik doe, ik ben onafhankelijk en  ik voel me vrij. Mede door mijn ervaringen te delen hoop ik velen te bereiken en te inspireren om ook het leven te leiden wat je gelukkig maakt zowel zakelijk als privé

Ik deel je nu graag de 5 stappen naar plezier en succes in je werk

1. Wees eerlijk naar jezelf

Durf eerlijk naar jezelf te kijken en jezelf werkelijk te zien. Heb je een masker opgezet voor jezelf omdat je niet alles van jezelf wilt zien? Maak je verhalen die je zelf gelooft om de werkelijkheid te omzeilen? Ben jij in staat om eens jezelf echt diep in de ogen te kijken en jezelf af te vragen hoe het nu werkelijk met je gaat en daar echt bij stil te staan? Ben je in harmonie met jezelf of heeft jouw ego de regie en geeft jouw ego je continu bevelen en vertelt je ego je continu wat je wel en niet goed doet? Het kan gebeuren dat je wegvlucht van jezelf en de wereld om je heen de schuld geeft van alles, terwijl je diep van binnen beter weet.

Hoe fijn zou het zijn om vanuit passie te leven en te kunnen zijn? Dit kan door aandacht te hebben voor jezelf. Deze weg naar zelfmededogen en vrijheid van zelfveroordeling kan pas wanneer je leert om jezelf werkelijk te zien en jezelf te accepteren zoals jij bent.

Word maatjes met jezelf en laat je levensvreugde niet van anderen afhangen. Dit kan een eenzame weg zijn, maar het is wel de juiste weg.

Tip: Kijk jezelf eens diep in de ogen wanneer je voor de spiegel staat. Wat neem je waar? Zie je iemand met passie of iemand die zich groter voordoet dan de werkelijkheid?

2. Geef aandacht aan elk gevoel

Wanneer je de weg ingeslagen bent om werkelijk jezelf te zien en je het hebt aangedurfd om de confrontatie met jezelf aan te gaan, kun je wellicht emoties gaan voelen die je heel lang hebt weggestopt. Je bent op een moment in je leven gekomen dat je deze gevoelens niet meer kunt verstoppen voor jezelf. Het wordt tijd voor een innerlijke schoonmaakbeurt.

Wees daarbij niet bang om tranen te laten vloeien. Die tranen zijn er niet voor niks: het spoelt de boel schoon en zorgt voor een uitlaatklep. Doen we dat niet, dan krijgen we te maken met mentale of fysieke blokkades.

Tip: Vind je het lastig om jezelf toe te staan emoties te ervaren en merk je weerstand? Wat helpt is om even je ogen te sluiten, jezelf als de kleine jij voor je te zien en daar dan troost en aandacht aan te geven. Precies zoals je zou doen wanneer je een klein kind ziet dat verdrietig is.

3. Kijk naar het heden

Het lukt je nu om jezelf te zien en om stil te staan bij wat je voelt. Toch merk je dat je steeds weer weg gaat bij het ware gevoel. Je bent immers zo gewend om alles te labelen en om te achterhalen waar elke emotie vandaan komt. Dit is precies zo’n moment waarop je ego het weer overneemt. Je herbeleeft ervaringen uit je verleden en je verwerkt deze op dezelfde manier als dat je deze gevoelens eerder verwerkte. Zo dwaal je af van je werkelijke emoties.

Kijk eens of je dit proces bij jezelf herkent. Maak jezelf bewust van de vraag waarom je kiest om gebeurtenissen uit het verleden te herbeleven. Het verleden heeft immers al plaatsgevonden, daar is niks meer aan te veranderen.

Tip: Merk je dat je steeds weer in oude patronen vervalt en dat je het lastig vindt om bij het heden te blijven? Sluit je ogen en richt je op je ademhaling. Ga met je handen naar de plaats waar je je lichaam het meest voelt. En adem uit wat je nu los wilt laten.

4. Je hebt een keus

Je hebt de eerste drie stappen doorlopen. Je merkt nu dat je veel dichter bij jezelf bent komen te staan. Er is meer rust. Door deze rust zal je merken dat je helderder bent en een scherper zicht hebt. Je weet steeds beter wat je wel wilt en wat je niet wilt. Hierdoor kun je steeds betere keuzes maken. Ook al word je nog bestookt met gedachten, je kunt nu kiezen met je gevoel in plaats van met je gedachten. Je zult merken dat er nieuwe deuren voor je open gaan.

Tip: Merk je bij jezelf dat je het nog lastig vind om knopen door te hakken? Begin met kleine keuzes en houd dat geplande momentje voor jezelf dan ook echt vrij.

5. Focus

Je bent aan het ervaren hoe het is om keuzes te maken waar je werkelijk achter staat en die vanuit jezelf komen. Blijf dan bij de keuze die je hebt gemaakt. Laat je niet afleiden door je hoofd of door je omgeving. Wanneer je dit doet en kracht bij je keuze zet, zal je merken dat je vooruitgaat. Het wordt duidelijk wat jij wilt, je ontdekt jouw passie in het leven.

Dit is jouw weg naar een succesvol leven en naar meer plezier in je werk. Lees ook mijn blog “we zijn geprogrammeerd“.

Adres

Amstellandlaan 80, Weesp

Telefoon

Nieuwsbrief

WhatsApp chat